Vreden og døden

Opdateret: 29. maj 2019


Når et mennesker dør eller er døende, så kan der være en følelse, der er helt normal, men som mange er flove over: Vreden.
Inden du fortsætter, så skal du lige huske, at alle følelser er legitime og ærlige. Det er, hvordan vi reagerer på dem, der kan skille vandene. Så når jeg her taler om vrede, så taler jeg ikke om, at folk skælder og smælder, men at de oplever, at de føler vreden.


Det er helt normalt at blive vred, når man oplever stor uretfærdighed eller noget ændrer de planer og drømme, man havde. Og det er lige præcis, hvad der kan ske, hvis en, vi elsker, er ved at dø.


Det er en situation, vi kun i sjældne tilfælde kan ændre på. Og det smadrer de håb, drømme og forventninger, vi havde for os selv og for relationen.


Men der er mere, man kan blive vred over. Man kan også blive vred over at skulle stå i en så uønsket situation, hvor man måske skal tage stilling til noget, man ikke har spor lyst til at skulle tage stilling til. Måske fordi det er smertefuldt, eller besværligt, eller dyrt eller virkelig usikkert. Der kan være masser af grunde, og der er også masser af følelser. Og en af dem er vrede.


Hvis det er dig, der føler vrede i en så følsom situation, så skal du huske på, at neden under vreden ligger der andre følelser. Det kan være, at du føler dig sårbar, at du er bange, at du er usikker - og alle de følelser giver meget mere umiddelbar mening end vreden. Men vreden - det er en legitim følelse, som du godt må føle. Og vælger du at reagere på den, så gør det for dig selv, så du ikke inddrager andre i den. De har måske deres egen vrede. Og præcis ligesom din relation med den døde eller døende er helt speciel og unik, så gælder det samme for følelserne, du eller I har hver især.


Det bedste du kan gøre er at anerkende, at du er vred og hvad det skyldes. Og så passe på dig selv.

31 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Mette Hvied Lauesen • Industriparken 4 • 2750 Ballerup • +45 26 18 61 90 • mhl(a)slipsorgen.dk • CVR: 27531385 • Bankkonto: 9070 1629896046 • OBS: Forløb betales forud
Postadresse: Sommerbuen 37, 2750 Ballerup