Når vi sørger over de levende


Det er den globale Alzheimer måned og til alle jer, der oplever eller har oplevet at se jeres elskede forsvinde med denne sygdom. Mit hjerte går ud til jer.

Fra de tidlige tegn, hvor du knap nok mærker noget er galt til at være vidne til forvirring og så til, at din elskede knap nok genkender dig – alt det kommer med knust hjerte og følelser af tab. Hver lægeaftale, der gør det tydeligere og tydeligere kan være ubærlig at komme igennem.

Så er der sorgen ved at se din elskedes daglige tab, såsom at miste evnen til at udføre simple opgaver som at holde på bestikket.

Hvis du tager dig af en person med Alzheimers, så er der også risikoen for, at du oplever dine egne tab: Tabet af dit normale liv, dit arbejde, din frihed, håb, drømme og forventninger, tab af den fremtid, du havde planlagt med din elskede.

Som din elskede forsvinder mere og mere, så vil du nok også føle sorgen over deres død komme nærmere og nærmere, selv om de stadig lever. Og hele tiden hænger den sorte sky over dig om, hvordan og hvornår døden kan komme. Det er virkelig en grusom sygdom.

Dødsfald

Når du har oplevet et tab pga. Alzheimers, er det ikke ualmindeligt at føle en lindring, og lade det være ok. Det betyder, at I har set og følt deres lidelser over en årrække, og nu er de skånet for mere lidelse. Det er også normalt at føle sig forladt eller vred.

Hvad kan du gøre

1. Forbered dig på at opleve følelser af sorg og tab mere end én gang. Det er følelser, der også kommer af andet end dødsfald. Anerkend, at du har de følelser. Sæt navn på dem – det tager brodden ud af dem.

2. At tage sig af en person med demens kan føles meget isolerende. Prøv at finde en støttegruppe, evt. online, da det vil hjælpe dig med at føle sig forbundet med andre i en lignende situation.

3. Hvis du er i stand til det, så prøv og finde lidt tid for dig, også hvis bare er i fem minutter udenfor for at trække vejret i noget frisk luft. Dette vil hjælpe dig med at genoplade.

4. Tal med nogen, du har tillid til, som bare vil lytte uden dom eller afbrydelse. Du skal høres (ikke fikses!).


5. Har du brug for hjælp til din sorg over dette, så kan jeg hjælpe dig. Ring 26 18 61 90.

42 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Mette Hvied Lauesen • Industriparken 4 • 2750 Ballerup • +45 26 18 61 90 • mhl(a)slipsorgen.dk • CVR: 27531385 • Bankkonto: 9070 1629896046 • OBS: Forløb betales forud
Postadresse: Sommerbuen 37, 2750 Ballerup