Sorg - når det hele hober sig op

Opdateret: 27. juli 2020


Jeg har ind i mellem set et program, der handler om hoarders. Om mennesker, der samler ting eller rettere: Mennesker, der ikke kan smide ting ud igen. Ofte handler det om, at de har haft stor sorg på et tidspunkt i deres liv, og de har aldrig fået det bearbejdet, så nu kan de ikke give slip. På noget. Disse mennesker er i stor smerte. Og det er deres familier og venner også. Det er ofte noget, der kan stå på ikke bare i årevis, men i virkeligt mange år. Det er år, hvor vedkommende ikke får levet sit eget liv, og i stedet får sig viklet mere og mere ind i en spind af afmagt. For de her mennesker vil jo gerne slippe al den smerte, som nu er blevet forbundet med alle deres ting og ejendele, men de formår det ikke.

Og det gør de ikke, fordi når man er i sorg, så sker der noget med hjernen. Man kan ikke tænke lige så klart, som man kan normalt. Det betyder, at man har svært ved at træffe beslutninger og gennemskue sammenhænge. Man taler om, at man får "sorghjerne". Det er der, hvor tankerne er som en tung, tyk grød, man kan ikke overskue noget, og går gennem livet ligesom i en glasklokke. Det er ikke der, hvor man kan hente den ekstra energi, der skal til for at komme af med alt det, der hober sig op.

Og som tiden går, så glemmer de, at det hele typisk startede efter et stort og smerteligt tab. I starten var det trøstehandlinger at købe nye ting, at samle flere Anders And-hæfter, at købe flere hunde eller hvad det nu kan være, tingene bliver en erstatning for.

Deres venner og familie vil måske i bedste mening mødes en weekend og smide alt muligt væk og gøre rent, imens de tænker, at SÅ er problemet løst. Det er det ikke. Det er kun oprydningen, der er håndteret. Det er grunden til rodet, der skal håndteres.

Man kan hverken erstatte et følelsesmæssigt tab eller lade tiden gå og så bliver det bedre. Der skal hjælp til. Og derfor skal du have hjælp, hvis du bare samler til huse for at glemme din smerte.

Ring 26 18 61 90


Jeg ville blive glad, hvis du vil følge Slip sorgen på Facebook:

www.facebook.com/slipsorgen

31 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Mette Hvied Lauesen • Industriparken 4 • 2750 Ballerup • +45 26 18 61 90 • mhl(a)slipsorgen.dk • CVR: 27531385 • Bankkonto: 9070 1629896046 • OBS: Forløb betales forud
Postadresse: Sommerbuen 37, 2750 Ballerup