Du har bearbejdet din sorg, når…..

Opdateret: 23. jan. 2020Jeg møder jævnligt mennesker, som synes, det er meget interessant, hvad jeg laver - hjælper folk gennem sorg. Og så er det, at de siger til mig enten "Ja, det har jeg heldigvis ikke brug for" eller også siger de "Jeg kom heldigvis fint gennem min". Og ingen tvivl om, at mange af dem har ret. De har vitterligt enten ikke brug for det eller er faktisk kommet fint igennem deres sorg.


Men helt ærligt: De fleste er det ikke. Og hvordan ved jeg det. Det er der flere grunde til:

  1. De taler enten kun grimt eller kun pænt om den, de har måttet sige farvel til.

  2. De har enten taget meget vægt på eller tabt sig meget siden deres tab.

  3. Deres automatsvar er, når man spørger dem: "Det går fint" - ledsaget af et afvæbnende smil, der ikke når helt op i øjnene

  4. Og som jeg lige har oplevet: De kan blive MEGET vrede, hvis man siger (pga af alt ovenstående), at det måske ikke ser helt sådan ud.

  5. Alle deres minder om vedkommende gør ondt - også de gode

  6. De siger, at det er så mange år siden, så de må være kommet igennem det.

Hvis jeg nu skal starte med pkt 6, så er det, at tiden er gået IKKE et tegn på, at man har bearbejdet sorgen. Det siger bare, at tiden er gået. Vi har sikkert alle mødt hende, hvis mand forlod hende for 25 år siden, og hvor hun stadig er fuld af bitterhed. Hun er ikke kommet videre, og hun har ikke bearbejdet sin sorg. Og mit hjerte bløder for hende.


Hvis man kun taler (alt for) pænt eller kun (alt for) grimt om den, man har mistet, så har man ikke fået den bearbejdning, der gør, at man kan se mere nuanceret på den relation, man har haft. Og ingen er kun engle - og ingen er kun djævle.


Når folk har ubearbejdet sorg, så er det helt almindeligt enten at beskytte sig selv ved at spise for meget og for ofte - eller at glemme og spise. Begge dele er tegn på noget ubearbejdet.


Hvis man har fået bearbejdet sin sorg, så ved man godt, at det er ok at være ked af det ind i mellem - uanset hvad andre synes. Og derfor behøver man ikke lade som om, at alt er superdueprfint.


Det at kunne styre temperamentet også være et tegn på, at man også har styr på sin sorg-bearbejdning. Man er i balance og bliver ikke hylet voldsomt ud af den.


Og endelig så har de fået et så nuanceret og bearbejdet forhold til den mistede relation, at de godt kan tænke på gode ting uden at føle sig kede af det. Og kan bare glæde sig over den tid, der var.


Og ved du, hvad du får, når du har fået bearbejdet din sorg? Du får fjernet en masse indre "støj", og du får DIT liv igen. Og det har du fortjent.


Ring 26 18 61 90, så jeg kan hjælpe dig.

430 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Mette Hvied Lauesen • Industriparken 4 • 2750 Ballerup • +45 26 18 61 90 • mhl(a)slipsorgen.dk • CVR: 27531385 • Bankkonto: 9070 1629896046 • OBS: Forløb betales forud
Postadresse: Sommerbuen 37, 2750 Ballerup