Din teenagers knuste hjerte


Hvis du har en teenager i huset, så ved du også, at det kan humørmæssigt gå både op og ned. Og en del af det er hormoner og midlertidig opbygning. Men ikke det hele.


Teenagers får nemlig knuste hjerter præcis lige som alle andre, der oplever brud med kærester og venner. Og hvis vi ikke tager deres knuste hjerter alvorligt, så kan vi risikere, at de holder op med at fortælle os, hvordan de virkelig har det. Og vi kan risikere, at de får lært et forkert mønster om det at håndtere sorg og tab. Som ansvarlig forælder, så har det næppe været din hensigt med dit barn.


Vi regner med, at når børn når 15-års-alderen, så har de lært ca. 95% af det, de skal lære i livet. Og de har haft 5-10 betydelige følelsesmæssige tab. Det er meget vigtigt for dit barns følelsesmæssige balance i livet, at du lærer det at håndtere sorg og tab sundt. Det betyder, at det er noget, I taler om. Også hvis dit barn som lille ikke kan forstå, at du er ked af det, og du ikke har lyst til at tale om det. Så behøver du ikke gå ned i detaljer om, hvorfor du er ked af det. Du kan sagtens sige "Ja, jeg er ked af det, for der er noget, der har drillet mig på arbejde i dag". Eller "Jeg er ked af det, for min veninde Simone skal flytte, og jeg vil savne hende". Det kan børn godt forstå, og de lærer fra dig, at det at være følelsesmæssigt ærligt er helt naturligt.


Så rammer de teenage-årene, og de får kærester. Det er også helt naturligt. Og det er det også, når de bliver kede af det, hvis kæresten slår op med dem eller kysser på dumme Lise fra 8. i stedet for. Og det skal du også tage alvorligt, for du ved som fuldbefaren voksen, hvor ondt et brud gør. Det gør ikke mindre ondt, fordi det sker for en 16-årig. Og de mister noget tillid til dig, hvis du ikke anerkender deres smerte.


Her skal du lytte og være til stede og ikke komme med floskler som "Du finder en anden" eller "Bare vent en uge, så har det hele ændret sig" eller "Du skal bare tage dig lidt sammen, så går det over" og hvad der nu ellers findes af fuldstændigt ligegyldige og uempatiske ting, man kan sige.


Lyt til dit barn, anerkend dit barns følelser og vær til stede i det. Så bliver du et sikkert sted at gå hen, når dit barn er ked af det.

44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Mette Hvied Lauesen • Industriparken 4 • 2750 Ballerup • +45 26 18 61 90 • mhl(a)slipsorgen.dk • CVR: 27531385 • Bankkonto: 9070 1629896046 • OBS: Forløb betales forud
Postadresse: Sommerbuen 37, 2750 Ballerup